Opieka pielęgniarska nad pacjentką z anoreksją - Kochman, Dorota; Sułkowski, Jakub (Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu, 2025)
Wstęp. Jadłowstręt psychiczny jest zaburzeniem odżywiania mogącym prowadzić do niebezpiecznych powikłań. Jest jednym z najbardziej śmiertelnych zaburzeń. Stan pacjentki chorującej na anoreksję może się znacznie pogłębić, dlatego kluczowe jest podjęcie szybkich działań mających na celu poprawę stanu fizycznego i psychicznego. Cel. Celem jest analiza problemów pielęgnacyjnych, wynikających z choroby oraz wskazanie zadań opiekuńczych, sprawowanych wobec dziecka z wybranymi powikłaniami wynikającymi z zaburzenia działania organizmu w przebiegu jadłowstrętu psychicznego. Materiał i metody. W pracy wykorzystano metodę analizy literatury. Wyniki. Najważniejsze w pracy jest ustalenie roli pielęgniarki i interwencje, które może podjąć w celu rozwiązania problemów pacjentki. Wnioski. Opieka pielęgniarska nad pacjentką z jadłowstrętem psychicznym obejmuje m.in. kontrolę podstawowych paramentów życiowych, udział w odżywianiu i nawadnianiu pacjentki, zapewnianie komfortu psychicznego oraz edukację pacjentki i rodziny.