Ocena wiedzy pielęgniarek pracujących na oddziałach onkologicznych na temat metod oceny i zasad leczenia bólu - Sosnowska, Katarzyna; Orzeł, Zbigniew; Dachnowska, Patrycja; Sutryk, Mariusz; Guz, Ewa; Bywalec, Julia; Smolińska, Olga (Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu, 2025)
Wstęp. Ból jest jednym głównym stresorem, jaki dotyka pacjentów z chorobą nowotworową. Dlatego też eliminowanie nieprzyjemnych dolegliwości bólowych stanowi jedno z najważniejszym wyzwaniem w zarządzaniu jakością życia pacjentów leczonych z przyczyn onkologicznych. Pielęgniarki to grupa zawodowa, która spędza z pacjentem najwięcej czasu, dlatego też odgrywają niezastąpioną rolę w procesie podejmowania decyzji na temat zarządzania bólem. Cel pracy. Ocena stanu wiedzy pielęgniarek pracujących na oddziałach onkologicznych na temat metod oceny i zasad leczenia bólu. Materiał i metoda. Badania zostały przeprowadzone pomiędzy 1 lutego a 30 kwietnia 2023 roku metodą sondażu diagnostycznego. Narzędzie badawcze stanowił kwestionariusz ankiety własnego autorstwa, u chorych onkologicznych z bólem. Wyniki. Badaniem objęto grupę 124 pielęgniarek pracujących na oddziałach onkologicznych. Aż 95,16% (n = 118) stanowiły kobiety. Średnia wieku w badanej grupie wynosiła 40,93 lata. W większości badane pielęgniarki mieszkały w dużym mieście. Średni wynik ogólnego stanu wiedzy po zsumowaniu wszystkich uzyskanych punktów wynosił 66,56 (SD = 8,71) punktów. Najwyższą średnia punktację respondenci uzyskali w obszarze Leczenie farmakologiczne (M = 69,25; SD = 12,71), następnie w obszarze Ocena kliniczna bólu (M = 67,26; SD = 18,27). Wnioski. W badanej grupie pielęgniarek pracujących na oddziałach onkologicznych stwierdzono, że prawie 76% respondentów miało dostateczny stan wiedzy na temat metod oceny i zasad leczenia bólu. Cechą socjodemograficzną istotnie różnicująca badaną grupę w poziomie wiedzy na temat metod oceny i zasad leczenia bólu była płeć. Istotnie wyższy ogólny stan wiedzy na temat metod oceny i zasad leczenia bólu posiadały pielęgniarki, które nie ukończyły studiów podyplomowych, a w obszarze Niefarmakologiczne metody leczenia bólu istotnie wyższy poziom wiedzy posiadały pielęgniarki legitymujące się specjalizacją w dziedzinie pielęgniarstwa.