Wyzwania i spostrzeżenia dotyczące gospodarki odpadami medycznymi w szpitalu trzeciego stopnia: Badanie KAP - Wani, Tasaduq Ismail; John, Siby; Kumar, Sanjeev; Bhatt, Pooja; Masood, Shabnum; Sultan, Sabeena (Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu, 2025)
Wprowadzenie. Z powodu ograniczonej wiedzy i niewłaściwych praktyk, nieprawidłowe zarządzanie odpadami medycznymi (BMW) pozostaje palącym problemem w krajach rozwijających się. Niniejsze badanie ocenia wiedzę, postawy i praktyki (KAP) dotyczące zarządzania odpadami medycznymi wśród personelu medycznego w szpitalu opieki trzeciorzędowej. Cel. Celem badania jest ocena wiedzy, postaw i praktyk personelu medycznego w zakresie zarządzania odpadami medycznymi oraz zidentyfikowanie luk w implementacji protokołów zarządzania odpadami medycznymi. Materiał i metody. Przebadano 296 uczestników, w tym lekarzy, pielęgniarki, techników laboratoryjnych i pracowników wielozadaniowych, przy użyciu półstrukturyzowanego, wstępnie przetestowanego kwestionariusza. Wyniki. Wyniki wykazały, że 70% pracowników sanitarnych, 58,8% pielęgniarek i 42,9% asystentów laboratoryjnych wykazało się doskonałą wiedzą (wyniki >10). Z kolei lekarze wykazali się średnim poziomem wiedzy (wyniki między 5-10). Chociaż personel medyczny wykazywał ogólnie pozytywne nastawienie do zarządzania odpadami medycznymi, pojawiły się rozbieżności dotyczące koncepcji „bezpiecznego zarządzania jako pracy zespołowej”. Zgodnie z wymogami regionalnych przepisów, szpital nie posiadał niezbędnych urządzeń do zarządzania odpadami medycznymi, takich jak autoklawowanie, mikrofalowanie, hydroklawowanie, rozdrabnianie i dezynfekcja. Jedyną dostępną metodą utylizacji końcowej była częściowa inkineracja. Wnioski. Badanie podkreśla pilną potrzebę wprowadzenia ukierunkowanych programów szkoleniowych oraz ścisłego egzekwowania przepisów dotyczących zarządzania odpadami medycznymi, aby zapewnić skuteczne i zrównoważone praktyki.