Jakość życia pacjentów z przewlekłym zapaleniem zatok przynosowych przed i po funkcjonalnej endoskopowej operacji zatok oraz korekcji przegrody - Kamiński, Dawid; Stolcman, Cezary; Skowrońska, Oliwia (Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu, 2024)
Wstęp. Przewlekłe zapalenie zatok przynosowych to proces zapalny błony śluzowej jam nosa i zatok przynosowych, który rozwija się w wyniku zaburzeń ich drenażu i wentylacji, spowodowany różnymi czynnikami. To schorzenie uznaje się za jedno z najczęstszych powodów wizyt u lekarzy laryngologów. Zaburzenie wentylacji powoduje duży dyskomfort i pogorszenie jakości życia. Podstawową metodą leczenia przewlekłego zapalenia zatok przynosowych jest funkcjonalna endoskopowa operacja zatok i septoplastyka. Cel. Ocena jakości życia pacjentów z przewlekłym zapaleniem zatok przynosowych przed i po funkcjonalnej endoskopowej operacji zatok praz korekcji przegrody. Materiał i metody. W poniższej pracy wykorzystano metodę sondażu diagnostycznego. Użyto autorskiego kwestionariusza oraz ankiety SF-36 do oceny jakości życia. Każdy uczestnik badania został poinformowany o anonimowości i celu przeprowadzonych badań oraz sposobie wypełnienia ankiet. Badana grupa obejmowała 100 osób, zarówno kobiety i jak mężczyzn w wieku od 18 roku życia przebywających na Oddziale Otolaryngologii, Chirurgii Głowy i Szyi oraz poradni otolaryngologicznej we Włocławku. Wyniki. Analiza wyników badań wykazała, że najczęstszymi dolegliwościami związanymi z przewlekłym zapaleniem zatok przynosowych było uczucie zatkanego nosa, trudności w oddychaniu oraz bóle głowy. Wszystkie te dolegliwości istotnie wpłynęły na jakość życia pacjentów. Zdecydowana większość respondentów przyznało, że przed przeprowadzeniem zabiegu była leczona farmakologicznie. Zdecydowana większość badanych odczuwała satysfakcję z wykonanego zabiegu. Wykonanie zabiegu FESS i septoplastyki w dużym stopniu wpłynęło na poprawę jakości życia pacjentów i wykonywanie czynności dnia codziennego. Wnioski. Pod względem socjodemograficznym w większości aspektów zdrowia i jakości życia nie ma istotnych różnic. Istnieją jednak różnice w zdrowiu psychicznym. Można zauważyć także lepsze funkcjonowanie fizyczne i społeczne u osób z wyższym wykształceniem. Pod względem wieku również nie zauważono różnic w jakości życia po zabiegu. Wykonanie operacji endoskopowej zatok FESS przynosi wysokie wyniki w poprawie jakości życia pacjentów.