Ocena poziomu bólu u pacjentów po zabiegach endoskopii urologicznej - Chojnacka-Kowalewska, Grażyna; Berbeć, Tomasz (Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu, 2024)
Wstęp. Urologia jako oddzielna specjalność chirurgiczna jest dość młoda a wynalezienie i zastosowanie endoskopu wywarło ogromny wpływ na jej rozwój. Badanie endoskopowe wykorzystywane jest do diagnozowania chorób oraz do przeprowadzania niektórych zabiegów terapeutycznych. Każda chirurgiczna ingerencja związana jest z wystąpieniem dolegliwości bólowych i prawidłowe postępowanie lecznicze w celu zmniejszenia dolegliwości bólowych ma wpływ na przebieg rekonwalescencji u pacjentów po zabiegach endoskopowych. Cel. Celem pracy jest ocena poziomu bólu pooperacyjnego po zabiegach endoskopowych w urologii w opinii pacjentów. Materiał i metody. Badanie przeprowadzono wśród pacjentów hospitalizowanych w celu wykonania zabiegów endoskopowych w oddziale Urologii Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. Błogosławionego Księdza Jerzego Popiełuszki we Włocławku. W badaniu wzięło udział 100 pacjentów powyżej 18 roku życia leczących się na tym oddziale. Badanie było anonimowe i dobrowolne. Narzędziem badawczym był kwestionariusz ankiety własnego autorstwa oraz narzędzie standaryzowane – skala analogowo-wzrokowa VAS. Badanie poddano analizie statystycznej za pomocą pakietu statystycznego Statistica 13.3, współczynnika korelacji Pearsona, testu chi2 oraz testu t-studenta lub jednoczynnikowej wariancji. Za istotną statystycznie wartość prawdopodobieństwa uznano p<0,05. Wyniki. Analiza wyników badań własnych wykazała, że pacjenci w zależności od wieku mają różne, odmienne doświadczenia z bólem po zabiegu endoskopowym. Poziom odczuwanego po zabiegu bólu jest różny. Rodzaj zastosowanego podczas zabiegu znieczulenia, nie ma wpływu na poziom odczuwania bólu (znieczulenie miejscowe i ogólne). Średni VAS wynosił 5,784 i 5,346. W większości pacjenci informowani są przez personel medyczny o możliwości wystąpienia bólu oraz o sposobach jego zwalczania. Pacjenci, którzy poddani zostali badaniu w większej części są zadowoleni ze sposobów uśmierzania bólu (74%). Wnioski. Pacjenci po zabiegach odczuwali większe natężenie bólu w pierwszej dobie w porównaniu z drugą dobą. Rodzaj zastosowanego podczas zabiegu znieczulenia nie ma wpływu na poziom odczuwania bólu. Na poziom odczuwania bólu nie ma wpływu lokalizacja przeprowadzonego zabiegu. Na poziom odczuwania bólu ma wpływ płeć.