Zaburzenia w zakresie masy ciała i ich wpływ na poziom zadowolenia z życia w grupie młodzieży - Chłędowska, Milena (Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu, 2024)
Wstęp. Zadowolenie z życia traktowane jest jako jeden z najbardziej istotnych wskaźników prawidłowego przystosowania do życia. Okres ryzyka rozwoju zaburzeń jedzenia – adolescencja, bardzo często towarzyszą temu zaburzenia/ wahania nastroju. Dziecko z zaburzeniem masy ciała jest rozdrażnione, mniej skupione oraz narażone na dezaprobatę rówieśników. Jak wiemy dzieci są znane ze swojej ciekawości świata oraz dużą szczerością w wypowiadanych słowach, często nie zastanawiają się nad wypowiedzianymi słowami i nie mają problemu, aby skomentować wygląd swoich koleżanek lub kolegów. Poziom zadowolenia z życia wśród młodzieży może być ściśle związany z zaburzeniami masy ciała. Cel. Celem pracy jest analiza poziomu zadowolenia z życia młodzieży w wieku szkolnym z zaburzeniami w zakresie masy ciała. Materiał i metody. W pracy wykorzystano metodę sondażu diagnostycznego przy użyciu ankiety własnego autorstwa oraz metody szacowania, wielu badań w celu uzyskania ogólnych wniosków. Wyniki. Grupa osób z nadwagą i otyłością ocenia najniżej zadowolenie z jakości życia w aspekcie zdrowia fizycznego. Według badań własnych nie ma istotnych statystycznie różnic w poziomie energii między różnymi kategoriami wagi. Waga prawidłowa i nadwaga mają wpływ na częstotliwość spędzania czasu ze znajomymi, a osoby z niedowagą wykazują niższą aktywność społeczną. Analiza nie wykazała statystycznie istotnych różnic między płciami oraz wiekiem, a poziomem zadowolenia ze życia. Wnioski. Poziom masy ciała wpływa na młodzież w aspekcie zdrowia fizycznego w znacznym stopniu u dzieci z niedowagą, a w największym u dzieci z nadwagą. Młodzież z nadwagą ma największe problemy w obszarze zdrowia psychicznego względem masy ciała. Dzieci z niedowagą oraz nadwagą wolą czas spędzać w domu, czując się komfortowo w swojej przestrzeni. Dane demograficzne badanej młodzieży nie różnicują ogólnego poziomu jakości życia, płeć czy też wiek nie ma wpływu na jakość życia młodzieży.