Analiza zapotrzebowania na opiekę i edukację pielęgniarską u matek noworodków w trakcie stanów przejściowych - Koralewska, Emilia (Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu, 2024)
Wstęp. Narodziny dziecka to ważne wydarzenie w życiu zarówno kobiety, jak i mężczyzny. Jednak w wielu przypadkach brak umiejętności związanych z opieką nad noworodkiem może powodować spore trudności dla przyszłych rodziców. Dlatego edukacja przedporodowa, okołoporodowa i poporodowa prowadzona przez położne i pielęgniarki pracujące w neonatologii lub placówkach podstawowej opieki zdrowotnej jest ważna dla prawidłowego prowadzenia edukacji przedporodowej, okołoporodowej i poporodowej. Cel. Celem pracy jest ocena zapotrzebowania na opiekę i edukację u matek noworodków w trakcie stanów przejściowych. Materiały i metody. Badanie ankietowe przeprowadzono zgodnie z zachowaniem anonimowości w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym we Włocławku. W badaniu wzięło udział 100 pacjentek płci żeńskiej. Badania przeprowadzono za pomocą sondażu diagnostycznego. Uzyskane dane z kwestionariusza ankietowego poddane analizie statystycznej i przedstawiono w tabelach oraz na wykresach. Wyniki i wnioski. 1. Badane osoby w większości wyróżniały się dostatecznym (69%) poziomem wiedzy na temat stanów przejściowych noworodka. 2. Istnieje istotna zależność między wiekiem (p= 0,0001), wykształceniem (p= 0,0021) i liczbą posiadanych dzieci (p = 0,0026), a zapotrzebowaniem na opiekę i edukację pielęgniarską na temat stanów przejściowych noworodka. Jednakże miejsce zamieszkania nie ma wpływu na zapotrzebowanie na opiekę i edukację pielęgniarską (p = 0,25). 3. U badanych respondentek poziom zapotrzebowania na edukację na temat stanów przejściowych noworodka określono jako wysoki (69%). 4. Według 82% badanych na zapotrzebowanie na opiekę i edukację pielęgniarską wpływa stan zdrowia noworodka.