Ocena wiedzy i zachowań mężczyzn w kierunku profilaktyki nowotworu jądra - Klomfas, Elżbieta; Chojnacka-Kowalewska, Grażyna (Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu, 2024)
Wstęp. Rak jądra jest najczęstszym nowotworem występującym u mężczyzn w wieku od 15 do 35 lat. Badania pokazują, że samobadanie jąder ma duży potencjał w zapobieganiu tej choroby. Jednak liczne doniesienia wskazują, że samoanaliza jest słabo rozumiana i słabo komunikowana wśród młodych ludzi wielu grup etnicznych. Niepokojący jest fakt, że w ciągu ostatnich 30 lat liczba przypadków raka jądra potroiła się, a w 2010 r. odnotowano prawie 1100 przypadków. Cel. Celem niniejszej pracy jest ocena wiedzy i zachowań mężczyzn w kierunku profilaktyki nowotworu jądra. Materiały i metody. Badanie ankietowe przeprowadzono zgodnie z zachowaniem anonimowości na Oddziale Urologii Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego we Włocławku. W badaniu wzięło udział 100 pacjentów płci męskiej. Wiek został określony w przedziale wiekowym od 18 roku życia do 46 roku życia i wyżej. Uzyskane dane z kwestionariusza ankietowego poddane analizie statystycznej Chi-kwadrat i przedstawione w tabelach oraz na wykresach. Badanie przeprowadzono za pomocą sondażu diagnostycznego. Wyniki i wnioski. Poziom wiedzy mężczyzn na temat profilaktyki nowotworu jądra jest niewystarczający. Osoby badane nie potrafią wskazać objawów dotyczących nowotworu jądra. Istnieje związek między wiedzą na temat profilaktyki raka jądra a dokonaną przez osoby badane samokontroli. Osoby badane przejawiają zachowania prozdrowotne na poziomie przeważnie przeciętnym. Istnieje związek korelacji między poziomem troski o zdrowie cechujący się stosowaniem prawidłowych zachowań zdrowotnych a czynnikami socjodemograficznymi tj.: wiekiem i miejscem zamieszkania.