Ocena jakości życia pacjentów w przebiegu niedokrwistości z powodu niedoboru żelaza - Piotrowska, Anna; Szymczak, Marcelina (Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu, 2024)
Wstęp. Najczęstszą chorobą hematologiczną jest niedokrwistość z powodu niedoboru żelaza. W leczeniu farmakologicznym stosuje się preparaty doustne/ dożylne żelaza lub przetaczanie Koncentratu Krwinek Czerwonych, w celu uzupełnienia brakującego pierwiastka. Cel. Celem pracy jest zbadanie oceny jakości życia pacjentów chorujących na niedokrwistość z powodu niedoboru żelaza. Materiały i metody. W pracy wykorzystano metodę sondażu diagnostycznego i szacowania. Badania przeprowadzono za pomocą Kwestionariusza SF – 36 oraz kwestionariusza ankiety własnego autorstwa. Wyniki. Analiza wyników badań wykazała, że u znacznej większości respondentów jakość życia uległa zmianie po rozpoznaniu choroby, co może sugerować wpływ choroby na ich codzienne funkcjonowanie, samopoczucie i/lub relacje społeczne. Badania nie wykazały znacznego wpływu płci, wieku, diety oraz wcześniejszych nawyków żywieniowych w zakresie zmiany jakości życia po rozpoznaniu choroby. Wnioski. Wiek oraz płeć nie powodują istotnych statystycznie zmian w zakresie jakości życia po rozpoznaniu niedokrwistości. Zdecydowana większość badanych respondentów po rozpoznaniu choroby podjęła się zmiany nawyków żywieniowych, przez co poprawiła się ich jakość życia.