Rola i zadania pielęgniarki w opiece nad pacjentem onkologicznym, któremu w wyniku raka jelita grubego wyłoniono kolostomię – studium indywidualnego przypadku - Ostrowska, Martyna (Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu, 2024)
Wstęp. Rak jelita grubego jest jednym z najczęściej występujących nowotworów złośliwych, zajmującym trzecie miejsce pod względem zachorowalności zarówno wśród mężczyzn, jak i kobiet. Chirurgiczne leczenie raka jelita grubego często obejmuje wyłonienie stomii, co jest niezbędne w przypadkach, gdzie naturalny pasaż jelitowy jest niemożliwy lub niebezpieczny. Niniejszy artykuł naukowy opisuje przypadek pacjenta onkologicznego, u którego wyłoniono stomię z powodu raka jelita grubego, oraz omawia aspekty diagnostyczne, terapeutyczne i adaptacyjne związane z tą procedurą. Cel. Celem pracy jest prezentacja przypadku pacjenta onkologicznego, u którego wyłoniono stomię w wyniku raka jelita grubego oraz omówienie aspektów diagnostycznych, terapeutycznych i adaptacyjnych związanych z tą procedurą. Prezentacja przypadku. Pacjent, 68-letni mężczyzna, zgłosił się do szpitala ze skierowaniem na oddział do operacji. Diagnostyka potwierdziła gruczolakoraka w esicy. Przeprowadzono resekcję guza i wyłoniono kolostomię. Wnioski. Wyłonienie stomii w leczeniu raka jelita grubego jest procedurą ratującą życie. Edukacja pacjentów i wsparcie psychologiczne są kluczowe w adaptacji do nowej sytuacji życiowej.