Ocena zachowań zdrowotnych i wiedzy wśród pacjentów na temat profilaktyki zakażeń układu moczowego - Trząsalska, Agnieszka (Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu, 2024)
Wstęp. Zakażenia układu moczowego mają charakter nawracający. Istotnie wiążą się z zachowaniami zdrowotnymi prezentowanymi przez chorych. Cel. Celem niniejszej pracy jest ocena zachowań zdrowotnych i wiedzy wśród pacjentów na temat profilaktyki zakażeń układu moczowego. Materiały i metody. Badanie przeprowadzono wśród pacjentów hospitalizowanych w przebiegu ZUM. Zastosowaną w pracy metodą badawczą była metoda sondażu diagnostycznego. Narzędziami badawczymi były anonimowy kwestionariusz ankietowy oraz skala IZZ. W metodzie tej wykorzystano technikę, która opierała się na ankietowaniu. Wykonane badanie zostało oparte na podstawie autorskiego kwestionariusza ankietowego. Wnioski. Po szczegółowej analizie danych za pomocą metod statystycznych sformułowano następujące wnioski: Zachowania zdrowotne badanych hospitalizowanych w przebiegu ZUM podlegają istotnemu zróżnicowaniu w zależności od zmiennych socjodemograficznych i wskaźnika BMI. Kategorie zachowań zdrowotnych badanych hospitalizowanych w przebiegu ZUM podlegają istotnemu zróżnicowaniu w zależności od zmiennych socjodemograficznych, obecności chorób współistniejących i BMI. Kategorie zachowań zdrowotnych badanych hospitalizowanych w przebiegu ZUM istotnie różnią się w zależności od wystąpienia u nich infekcji układu moczowego. Kategorie zachowań zdrowotnych badanych hospitalizowanych w przebiegu ZUM nie różnią się w zależności od ich wiedzy na temat profilaktyki zakażeń układu moczowego.