Mierniki jakości w opiece długoterminowej w kontekście oceny jakości usług medycznych - Guzak, Beata; Rybka, Mariola (Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu, 2024)
Wstęp. Mówiąc o jakości opieki medycznej najczęściej myślimy o zadowoleniu pacjenta i certyfikatach jakości lub akredytacji. Jednak problem jest o wiele bardziej złożony, szczególnie w opiece długoterminowej. Brak jest bowiem jednoznacznych i obiektywnych wskaźników jakości usług, które właściwie dokumentowane i przetwarzane umożliwiłyby ocenę oraz porównywanie świadczeniodawców w tym zakresie. Cel. Celem pracy było przedstawienie zagadnień dotyczących jakości opieki w opiece długoterminowej. Materiał i metody. W pracy wykorzystano metodę badawczą przegląd dostępnej literatury, techniką była analiza treści artykułów powiązanych z przedmiotowym zagadnieniem. Przegląd. Jakość w ochronie zdrowia to istotny element realizowanego świadczenia medycznego co w istotny sposób wpływ na bezpieczeństwo i satysfakcję pacjenta. Jakość w opiece długoterminowej placówki opieki długoterminowej to zarówno ZOL-e ZPO oraz domy pomocy społecznej, gdyż opieka długoterminowa jest złożoną kwestią społeczno-polityczną, która obejmuje cały zakres usług dla osób niesamodzielnych, niepełnosprawnych, potrzebujących wsparcia w realizacji podstawowych, czynności dnia codziennego. Mierniki jakości opieki to wskaźniki powstałe w oparciu o dowody naukowe (Evidence-based medicine -EBM). Wnioski. Badanie jakości opieki jest bardzo istotnym wskaźnikiem oceny placówki w zakresie respektowania praw pacjenta.