Działania pielęgniarki Podstawowej Opieki Zdrowotnej wobec dzieci w wieku przedszkolnym ze szczególnym uwzględnieniem profilaktyki i promocji zdrowia - Kochman, Dorota; Kołucka, Dominika (Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu, 2024)
Wstęp. Praca z dziećmi i ich rodzicami to szczególne wyzwanie zawodowe dla pielęgniarki. To właśnie pielęgniarka jest pierwszym źródłem informacji dla rodziców. Obecnie musi sprostać coraz większym wymaganiom z ich strony. Zakres działań profilaktycznych i promujących zdrowie, podejmowanych przez pielęgniarkę POZ jest ściśle określony przepisami, a swoją pracę organizuje w sposób niezależny. Najważniejszym elementem w tym aspekcie pielęgniarki POZ jest edukacja zdrowotna, bez której nie można mówić o profilaktyce. Cel. Celem pracy jest ocena działań zawodowych podjętych przez pielęgniarkę POZ na rzecz profilaktyki i promocji zdrowia wobec dzieci w wieku przedszkolnym oraz wskazanie kwestii, w których jakość usług powinna ulec poprawie. Wyniki. Większość badanych rodziców stanowiły kobiety- 84%, a także osoby w przedziale wiekowym 26-35 lat – 51%, posiadające wyższe wykształcenie – 51%. Z przeprowadzonych badań wynika, że poziom satysfakcji z opieki pielęgniarskiej wśród respondentów jest wysoki. Najwyżej ocenionym kryterium szczegółowym dotyczącym profesjonalnej opieki pielęgniarskiej było „Czy pielęgniarka odnosiła się z szacunkiem do rodziców/opiekunów”, średnia ocen wynosiła 3,99 punktu. Spośród ogółu badanych aż 71% wykazało wysoki poziom satysfakcji w tej kwestii. W doniesieniu do wykonywania przez pielęgniarkę zadań profilaktycznych i promujących zdrowie, rodzice/ opiekunowie dzieci byli mniej usatysfakcjonowani. Najniżej ocenionym kryterium szczegółowym było „wpływ podjętych przez pielęgniarkę działań profilaktycznych wpływających na zdrowie dziecka” – średnia odpowiedzi wynosiła 3,26 punktu. Wnioski. Podczas wizyty z dzieckiem w placówce, rodzice/opiekunowie obserwują pracę pielęgniarki i dokonują jej oceny w wielu aspektach. Zwracają szczególną uwagę na profesjonalizm pielęgniarki w sprawowaniu opieki nad dzieckiem. W tej kwestii wykazują duże zadowolenie, co świadczy o rzetelnym wykonywaniu swoich obowiązków przez pielęgniarki. Aspektem, na który należy szczególnie zwrócić uwagę i usprawnić to jakość działań profilaktycznych. Należy wzmocnić zaangażowanie pielęgniarek w wykonywanie zadań profilaktycznych i promujących zdrowie, a przede wszystkim w edukację zdrowotną, w jakość przekazywanych wskazówek rodzicom.