Analiza zachowań zdrowotnych badanych z nadciśnieniem tętniczym w kontekście akceptacji choroby przewlekłej - Ciesielska, Katarzyna (Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu, 2024)
Wstęp. Nadciśnienie tętnicze (NT) jest to choroba układu krążenia, która stanowi istotny problem zdrowotny i społeczny. Zaliczana jest do najczęstszych chorób dorosłej populacji i przyczynia się do przedwczesnych zgonów na świecie. Cel pracy. Celem pracy była ocena akceptacji choroby przewlekłej przez pacjentów z nadciśnieniem tętniczym w kontekście preferowanych zachowań zdrowotnych. Materiał i metody. Badania przeprowadzono wśród 100 pacjentów z nadciśnieniem tętniczym. Wykorzystano w nich metodę sondażu diagnostycznego i metodę szacowania, techniki: ankietowania i skali szacunkowej oraz kwestionariusze skal: AIS oraz IZZ z autorską metryczką. Wyniki. Wyniki badań wskazują na zróżnicowany poziom akceptacji choroby w różnych kategoriach zachowań zdrowotnych pacjentów z nadciśnieniem tętniczym. Wnioski. Akceptacja choroby przewlekłej nie koreluje z kategoriami zachowań zdrowotnych badanych z nadciśnieniem tętniczym.