Dziecko hospitalizowane z powodu obturacyjnego zapalenia oskrzeli - studium indywidualnego przypadku - Waligórska, Martyna (Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu, 2023)
Wstęp. Obturacyjne zapalenie oskrzeli to charakterystyczna postać zakażenia układu oddechowego. Dochodzi do zwężenia światła oskrzeli oraz nadprodukcji śluzu w drogach oddechowych, w wyniku czego występuje duszność stanowiąca zagrożenie życia dziecka. Objawy zapalenia mogą być różne w zależności od czynnika etiologicznego wywołującego chorobę. Do głównych objawów należą kaszel, stany podgorączkowe, nasilony obrzęk dróg oddechowych, duszność oraz zwiększone gromadzenie wydzieliny śluzowej. Zapalenie oskrzeli z obturacją częściej diagnozuje się u dzieci ze względu na ich niedojrzałość układu oddechowego oraz niewykształconą odporność. Najwięcej zachorowań występuje w przypadku dzieci uczęszczających do przedszkola czy żłobka. Częstym zjawiskiem są nawroty choroby, głównie w okresie jesienno-zimowym. Cel. Celem niniejszej pracy jest przedstawienie zakresu zadań pielęgniarki pediatrycznej, zastosowanych wobec dziecka z obturacyjnym zapaleniem oskrzeli oraz zaprezentowanie problemów pielęgnacyjnych, wynikających z choroby. Prezentacja przypadku. Chłopiec, 6-miesięczny, przyjęty w oddział pediatryczny w stanie ogólnym średnim w pierwszej dobie hospitalizacji z powodu duszności wydechowej oraz utrzymującej się podwyższonej temperatury ciała. Z przeprowadzonych badań laboratoryjnych zgodnie ze zleceniem lekarskim uzyskano podwyższone wskaźniki odpowiedzialne za stan zapalny w organizmie. U chłopca zdiagnozowano obturacyjne zapalenie oskrzeli. Od kilku dni występuje suchy, męczący kaszel wraz z odruchami wymiotnymi przy jego nasilaniu. Udokumentowano temperaturę ciała dziecka w wysokości 39,0°C. Chłopiec jest niespokojny, zaobserwowano niechęć do przyjmowania posiłków. Pacjent oraz jego opiekunowie wykazują ogólny niepokój związany z koniecznością hospitalizacji. Rodzice chłopca wykazują deficyt wiedzy na temat zakażeń układu oddechowego i profilaktyki nawrotów choroby. Wnioski. Problemy pielęgnacyjne dziecka ze zdiagnozowanym obturacyjnym zapaleniem oskrzeli wymagają obecności i opieki całego zespołu terapeutycznego, ponieważ występująca duszność stanowi zagrożenie dla życia dziecka. Problemy stwierdzone u pacjenta to: zaburzenia oddychania z powodu utrzymującej się duszności, nieefektywne odkrztuszanie zalegającej wydzieliny oskrzelowej, ryzyko odwodnienia na skutek podwyższonej temperatury ciała, ryzyko utraty masy ciała z powodu niechęci do przyjmowania pokarmów, ryzyko infekcji, jak również potrzeba kompleksowej edukacji rodziców dziecka na temat choroby i profilaktyki.