Opieka pielęgniarska nad pacjentem z ostrym zespołem wieńcowym po koronarografii - Słomczewska, Daria; Antczak-Komoterska, Anna (Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu, 2023)
Wstęp. Na podstawie literatury oraz artykułów naukowych w pracy precyzyjnie zobrazowano anatomię ludzkiego serca, charakterystykę ostrego zespołu wieńcowego, epidemiologię i etiologię. Omówiono objawy i powikłania ostrego zespołu wieńcowego. Przedstawiono kwalifikacje pacjenta do koronarografii oraz udział opieki pielęgniarskiej nad pacjentem po angiografii tętnic wieńcowych. Scharakteryzowano problemy, z którymi boryka się pacjent oraz zaproponowano interwencje pielęgniarskie, biorąc pod uwagę wywiad z chorym i przeprowadzone badanie fizykalne. Cel. Celem pracy jest przedstawienie zadań pielęgniarki oraz określenie problemów pielęgnacyjnych pacjenta z ostrym zespołem wieńcowym po przeprowadzonym zabiegu koronarografii. Prezentacja przypadku. Pacjent, lat 66, przyjęty w oddział intensywnej opieki kardiologicznej, z powodu bólu w klatce piersiowej, zlokalizowanym za mostkiem, o charakterze pieczenia, który promieniuje do lewej ręki, pojawiającej się duszności, kołataniem serca i potliwością. Obecnie pacjent jest w I dobie po koronarografii. Chory nie zgłasza dolegliwości bólowych ze strony serca, jednak informuje o bólu, zaczerwienieniu oraz zasinieniu w miejscu nakłucia. Pacjent odczuwa niepokój związany ze swoim stanem zdrowia, czuje się osamotniony, jego nastrój jest średni. Chory wymaga pomocy personelu pielęgniarskiego w czynnościach samoobsługowych. Wnioski. Zaczerpnięte twierdzenia opracowane w pracy na podstawie piśmiennictwa, artykułów naukowych oraz zastosowaniu wdrożenia procesu pielęgnowania wobec pacjenta z ostrym zespołem wieńcowym po koronarografii w poprawny i oczywisty sposób ukazują zaangażowanie pielęgniarek wobec pacjenta. Opieka pielęgniarska nad chorym po koronarografii polega przede wszystkim na: monitorowaniu parametrów życiowych chorego i ich dokumentowanie, systematycznym ocenianiu miejsca nakłucia tętnicy, obserwowaniu pacjenta, podaży leków przeciwbólowych na pisemne zlecenie lekarskie, ocenianiu poziomu nasilenia niepokoju, udzieleniu wsparcia oraz rzetelnych informacji na temat przebytego ostrego zespołu wieńcowego i przeprowadzonego zabiegu koronarografii. Bardzo ważnym działaniem jest także edukacja pacjenta, której zadaniem jest wyrównanie wiedzy oraz zapewnienie choremu niezbędnych umiejętności do lepszej samoopieki.