Pielęgnowanie pacjenta w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy - Duda, Emilia (Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu, 2023)
Wstęp. Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy ma charakter przewlekły i może prowadzić do poważnych powikłań, w tym zagrażających życiu. Cel. Celem pracy była analiza zadań pielęgniarki w opiece nad pacjentem z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy. Prezentacja przypadku. Pacjent lat 44 przyjęty w trybie nagłym do szpitala na SOR z powodu krwawienia z górnego odcinka przewodu pokarmowego i bólu w klatce piersiowej. Tydzień temu pacjent zakończył ciąg alkoholowy. Po badaniu gastroskopowym potwierdzono wrzód żołądka i dwunastnicy oraz krwawienie z pękniętego wrzodu. Podjęto decyzję o operacji w trybie pilnym. Obecnie 1 doba pobytu chorego w oddziale chirurgii. Wnioski. Problemy pacjenta z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy są wyzwaniem dla chorego, jak i dla całego zespołu terapeutycznego sprawującego nad nim opiekę. Dominującymi problemami u chorego są: ryzyko wystąpienia ponownego krwotoku z przewodu pokarmowego, możliwość wystąpienia zaburzeń wodno-elektrolitowych, ryzyko zakażenia i rozejścia się brzegów rany po operacji, ból w okolicy rany, ryzyko wystąpienia powikłań układu oddechowego i pokarmowego po operacji, złe samopoczucie pacjenta z powodu nudności, deficyt samoopieki ze strony pacjenta, ryzyko wystąpienia niedożywienia u chorego, niepokój pacjenta o swój stan zdrowia, brak wiedzy na temat uwarunkowań choroby wrzodowej i jej związku z alkoholizmem. Działania edukacyjne podejmowane przez pielęgniarkę wobec pacjenta z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy w dążeniu do profilaktyki powikłań choroby i występowania jej zaostrzeń powinny koncentrować się na: motywowaniu do zmiany dotychczasowego stylu życia, rezygnacji z palenia tytoniu i zaprzestania picia alkoholu, stosowaniu się zasad samokontroli i terapii, w tym dietoterapii.