Poziom wyszczepialności i postawy rodziców noworodków i niemowląt, a lęk w okresie pandemii - Kochman, Dorota; Szklarczyk, Kasandra (Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu, 2023)
Wstęp. Szczepienia są najskuteczniejszą formą profilaktyki chorób zakaźnych. Na efektywność szczepień wpływa przede wszystkim ilość osób zaszczepionych. Stały wzrost liczby osób niepoddających swoich dzieci szczepieniom ochronnym powoduje obniżenie odporności zbiorowej. Istotne jest edukowanie społeczeństwa w zakresie konieczności realizacji kalendarza szczepień. Cel. Celem pracy była analiza poziomu wyszczepialności i postaw rodziców noworodków i niemowląt oraz poziom odczuwanego stresu w okresie pandemii w badanej grupie. Materiał i metody. W badaniach własnych wykorzystano analizę dokumentacji medycznej, metodę sondażu diagnostycznego z użyciem ankiety własnego autorstwa, metodę szacowania przy pomocy kwestionariusza mini – COPE. W badaniu wzięło udział 100 osób. W obliczeniach przyjęto stopień statystyczności p < 0,05. Wyniki. Z badań własnych wynika, że 99% ankietowanych poddało swoje dzieci szczepieniom ochronnym. Na decyzję o poddaniu dziecka szczepieniom wpłynęły przede wszystkim strach przed zachorowaniem dziecka oraz łagodniejsze przebycie choroby po zaszczepieniu, natomiast informacje na temat szczepień ankietowani czerpali głównie od personelu medycznego. Większość badanych uważa, że zasadnym jest, iż program szczepień ochronnych jest obowiązkowy. Część ankietowanych obawia się wystąpienia niepożądanych odczynów poszczepiennych. Większość badanych uważa, że pandemia koronawirusa nie wpłynęła na ich decyzję w zakresie konieczności realizacji szczepień ochronnych. Wykształcenie, pozostawało w istotnej statystycznie, średniej korelacji z wynikami zagadnienia czy koronawirus SARS-CoV-2 sprawił, że zmieniło się podejście do szczepień oraz w korelacji niskiej z wynikami zagadnienia zdanie na temat konieczności stawienia się z dzieckiem na szczepienia ochronne w czasie pandemii wirusa SARS-CoV-2 (p<0,05). Wyrażając opinię na temat konieczności stawienia się z dzieckiem na szczepienia ochronne w czasie pandemii wirusa SARS-CoV-2, najwięcej kobiet z wykształceniem podstawowym / gimnazjalnym wskazało, że boi się o kontakt z wirusem SARS-CoV-2 podczas wizyty w celu realizacji szczepień ochronnych. Zjawisko pandemii istotnie wpłynęło na poziom odczuwanego stresu w badanej grupie rodziców – odnotowano wyższą średnią odczuwanego lęku podczas trwania pandemii niż przed jej wystąpieniem. Wnioski. Badani mają w większości pozytywny stosunek do konieczności realizacji szczepień ochronnych, a pandemia nie miała istotnego wpływu na konieczność ich realizacji. Badani zarówno w okresie przed pandemią oraz w trakcie jej trwania wciąż uważają szczepienia za zasadne. Zjawisko pandemii wpłynęło na poziom odczuwanego stresu. Zdecydowanie wyższą średnią odczuwanego lęku odnotowano w czasie trwania pandemii – 5,82 punktu, przy średniej – 3,04 punktu w okresie przed pandemią.