Ocena związku między dietą a drobnoustrojami na zdrowie psychiczne - Nur Yüksel, Gülay; Keskin, Gülseren (Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu, 2023)
Wstęp. Organizm ludzki jest domem dla setek różnych rodzajów drobnoustrojów [bakterii, wirusów, grzybów], z których większość znajduje się w jelitach. W ostatnich latach badania oceniały wpływ mikroflory jelitowej na zdrowie mózgu i coraz większy nacisk kładziono na rolę nawyków żywieniowych we wspieraniu optymalnego zdrowia psychicznego. Cel. Celem niniejszej pracy jest przegląd badań nad wpływem zależności między osią mikrobioty-jelito-mózg a odżywianiem na zdrowie psychiczne. To badanie podpowie nam, jakie składniki odżywcze powinniśmy dodawać do naszej diety dla zdrowia psychicznego. Metody. W tym badaniu dokonano narracyjnej syntezy badań obserwacyjnych obejmujących dietę, mikroflorę, odżywianie i zdrowie psychiczne, korzystając z baz danych pubmed, sciencedirect i google schoolar. Badania są uwzględniane, jeśli obejmują wyniki dotyczące mikroflory i zdrowia psychicznego, diety i zdrowia psychicznego, wpływu odżywiania na zdrowie psychiczne, grup żywności i ich związku z chorobami psychicznymi. Przegląd. Regulacja interakcji między jelitami a mózgiem poprzez zdrową dietę jest ważna w leczeniu powszechnych zaburzeń psychicznych i zapobieganiu chorobom. Wnioski. Zmieniając nawyki żywieniowe, można zmienić mikroflorę, chronić zdrowie psychiczne i zapobiegać zaburzeniom psychicznym, które mogą się pojawić. Zdrowe nawyki żywieniowe można podkreślić, pracując nad większą liczbą grup żywieniowych i pacjentów w tym obszarze.