Rola wsparcia rodziny w samokontroli osób z nadciśnieniem tętniczym we wsi Sindangasih, regencja Cianjur - Arini Ayu, Shinta; Sari Rahayu, Eka; Eshadrianti Idris, Fajriah (Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu, 2023)
Wstęp. Jeden z systemów wsparcia społecznego uzyskuje się od rodziny, członkowie rodziny odgrywają bardzo ważną rolę we wpływaniu lub zmianie własnego stylu życia w kierunku dążenia do poprawy zdrowia, w tym samoopieki osób z nadciśnieniem tętniczym. Cel. W badaniu tym zidentyfikowano rolę wsparcia rodziny dla samokontrolujących się osób z nadciśnieniem tętniczym w wiosce Sindangasih, Kab. Ciandżur. Metody badawcze. Projekt tego badania opiera się na analizie korelacji z przekrojem. Dobór próby metodą celowego doboru próby na łącznej próbie 106 osób. Dane Pierwotne uzyskane z kwestionariuszy i wyników obserwacji. Badania przeprowadzono w wiosce Sindangasih w okresie listopad 2022 – maj 2023. Wyniki. Wyniki testu statystycznego z wykorzystaniem ilościowych badań korelacyjnych o poziomie istotności (a) s0,05, wskazujące na istnienie związku pomiędzy rolą wsparcia emocjonalnego rodziny a zachowaniami samoopiekuńczymi osób z nadciśnieniem tętniczym (p=0,000), istnieje korelacja między rolą wsparcia poczucia własnej wartości rodziny a zachowaniami samoopiekuńczymi osób z nadciśnieniem tętniczym (p=0,001), istnieje korelacja między rolą wsparcia informacyjnego rodziny a zachowaniami samoopiekuńczymi osób z nadciśnieniem tętniczym (p =0,001), istnieje korelacja między rolą wsparcia instrumentalnego rodziny a zachowaniami samoopiekuńczymi osób z nadciśnieniem tętniczym (p=0,000), istnieje korelacja między rolą wsparcia rodziny a zachowaniami samoopiekuńczymi osób z nadciśnieniem tętniczym ( p=0,000) w wiosce Sindangasih, Kab. Ciandżur. Wnioski. Wsparcie rodziny może być strategią, którą można zastosować w leczeniu nadciśnienia tętniczego i innych chorób, ponieważ jest ono uwzględnione w obu przypadkach i ma pozytywny wpływ na nawyki samoopieki pacjenta.