Opiekuńcza i wspierająco – edukacyjna rola pielęgniarki wobec pacjenta pediatrycznego w przebiegu zakażenia układu moczowego - studium indywidualnego przypadku - Lazarowska, Julita (Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu, 2023)
Wstęp. Zakażenia układu moczowego są jedną z najczęstszych przyczyn pobytu dzieci w placówkach szpitalnych. Obecność bakterii w układzie moczowym często daje specyficzne objawy, jednak przebieg zakażenia za każdym razem może wyglądać inaczej, zwłaszcza że infekcja ta wykazuje dużą skłonność do nawrotów. Zgodnie z najnowszymi wytycznymi Polskiego Towarzystwa Nefrologii Dziecięcej należy podejrzewać zakażenie układu moczowego u każdego dziecka gorączkującego (od 24 do 48h) bez uchwytnej przyczyny, której mogą, ale nie muszą towarzyszyć inne objawy. Cel. Celem niniejszej pracy jest rozpoznanie problemów pielęgnacyjnych pacjenta pediatrycznego z zakażeniem układu moczowego oraz dobór i wdrożenie prawidłowego modelu postępowania pielęgniarskiego. Prezentacja przypadku. Pacjentka, lat 9 została przyjęta do szpitala z powodu gorączki 39,2°C, bólu w podbrzuszu, wymiotów i objawów dyzurycznych. Objawy utrzymywały się od ponad 24 godzin i nie ustępowały pomimo przyjmowanych leków przeciwgorączkowych i przeciwbólowych. Stwierdzono cechy odwodnienia wynikające z gorączki, występujących wymiotów i małej ilości przyjmowanych płynów. Pacjentka zgłasza duży dyskomfort podczas oddawania moczu. Dziewczynka oraz rodzice mają bardzo niski poziom wiedzy z zakresu choroby. Wnioski. W opiece nad dzieckiem z zakażeniem układu moczowego pielęgniarka ma do czynienia z wieloma poważnymi problemami pielęgnacyjnymi. Zakażenie układu moczowego powoduje szereg objawów, z których najważniejsze to: wysoka gorączka, objawy dyzuryczne z towarzyszącym bólem, zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej spowodowane wymiotami, niepokój i lęk pacjentki oraz jej rodziców w związku z hospitalizacją. Rola pielęgniarki w procesie opiekuńczymi i wspierająco- edukacyjnym powinna opierać się na aktualnej wiedzy, dowodzie naukowym, ale również na podejściu do pacjenta pediatrycznego w sposób empatyczny, pełen zrozumienia, z umiejętnością prawidłowej komunikacji z rodzicami, a także poszanowaniem godności.