Wybrane aspekty jakości życia pacjentów hemodializowanych - Piernikowska, Agnieszka (Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu, 2023)
Wstęp. Terapia nerkozastępcza realizowana w ramach dializoterapii wśród pacjentów umożliwia zastąpienie pracy ich niewydolnych nerek. Jednak z uwagi na obciążający charakter tej metody leczenia wpływa ona istotnie na modyfikację jakości życia pacjentów. Cel pracy. Celem badań pracy była weryfikacja wybranych aspektów życia pacjentów hemodializowanych przy użyciu cewnika do hemodializ oraz przetoki tętniczo – żylnej. Materiał i metody. Badania przeprowadzono wśród 100 pacjentów poddawanych hemodializie. Wykorzystano w nich metodę sondażu diagnostycznego, metodę szacowania, techniki: ankietowania i skali szacunkowej oraz kwestionariusz WHOQOL - BREF z autorską metryczką. Wyniki. Wyniki badań wskazują one na zróżnicowany poziom jakości życia pacjentów hemodializowanych w różnych domenach ich funkcjonowania. Wnioski. Pacjenci hemodializowani w większości prezentują przeciętny poziom zadowolenia z jakości swojego życia. Postrzegają oni indywidualną, ogólną percepcję jakości życia lepiej, aniżeli indywidualną ogólną percepcję własnego zdrowia. Jakość życia pacjentów poddawanych hemodializie nie zależy istotnie od ich wieku, wykształcenia i miejsca zamieszkania. Istotnie wyższą ocenę jakości życia w ramach domeny środowiskowej prezentowały osoby pozostające w związkach, najniższej oceny w ramach domeny socjalnej dokonywali wdowy/wdowcy. Jakość życia pacjentów poddawanych hemodializie nie zależy istotnie od przyczyny, metody i czasu prowadzenia leczenia nerkozastępczego.