Ocena stanu odżywienia pacjentów hospitalizowanych w podeszłym wieku - Grzywińska, Emilia (Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu, 2022)
Wstęp. Starzenie się człowieka jest procesem nieuniknionym. Mają na to wpływ czynniki wewnętrzne, jak i środowiskowe. Uważa się, że osoba w podeszłym wieku wymaga ciągłej opieki w każdym aspekcie życia, jest niesprawna i niedołężna. Cel. Ocena stanu odżywienia, wiedzy i świadomości zdrowego odżywiania wśród pacjentów w wieku powyżej 60 roku życia. Materiał i metody. Badaniem objęto grupę 100 pacjentów hospitalizowanych w podeszłym wieku. Dla potrzeb pracy skorzystano z metody sondażu diagnostycznego, a narzędziem badawczym był test MNA. Wyniki. Najwięcej badanych, to osoby u których odnotowano prawidłowy stan odżywienia, a najmniej niedożywionych. Wyższy wskaźnik osób z prawidłowym stanem odżywienia odnotowano w grupie kobiet. Jednak liczba kobiet nieznacznie była wyższa od mężczyzn. Najwyższą średnią punktowa badania przesiewowego odnotowano w grupie wiekowej 60-65 lat oraz najwyższy wskaźnik prawidłowego stanu odżywienia w tej grupie wiekowej. Biorąc pod uwagę poziom wykształcenia, najwięcej osób z prawidłowym stanem odżywienia odnotowano u osób z wykształceniem średnim. Wyższy wynik badania przesiewowego odnotowano w grupie mieszkańców miasta, osób zamężnych oraz określających swoje warunki ekonomiczne jako dobre. Badania na grupie pacjentów w podeszłym wieku wykazały, że osoby o prawidłowej masie ciała istotnie częściej były niedożywione niż osoby z nadwagą. Na podstawie powyższego można wywnioskować, że im wyższy wskaźnik BMI, tym mniejsze prawdopodobieństwo pojawienia się niedożywienia. Najwyższy wskaźnik prawidłowego stanu odżywienia odnotowano u osób z androidalnym typem sylwetki. Wnioski. Płeć, wiek, wykształcenie, stan cywilny, miejsce pochodzenia nie ma wpływu na stan odżywienie pacjentów hospitalizowanych w podeszłym wieku. Warunki ekonomiczne, wyniki WHR, BMI maja wpływ na stan odżywienie pacjentów hospitalizowanych w podeszłym wieku.