Laktacja - rola karmienia piersią i jej wpływ na rozwój dziecka - Jabłońska, Aneta (Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu, 2022)
Wstęp. Laktacja to naturalny fizjologiczny proces zachodzący w kobiecym organizmie. Dotyczy każdej kobiety w ciąży. Rozpoczyna się już w momencie pojawienia się dziecka w matczynym łonie i polega na produkcji mleka w piersiach, a następnie na jego wydzielaniu. Cel. Celem pracy było przedstawienie zasad, zalet karmienia piersią oraz promocji i edukacji matek w tym zakresie. Materiał i metody. Metoda zastosowana w pracy to analiza literatury dotyczącej karmienia naturalnego. Przegląd. Mleko matki nie tylko odżywia, lecz także chroni dziecko. Zaspakaja wszystkie potrzeby żywieniowe dziecka. Karmienie piersią jest także intensywną i intymną relacją między matką a dzieckiem. Stwarza silną więź emocjonalną, która ma ogromne znaczenie dla rozwoju dziecka. Wnioski. Laktacja jest naturalnym fizjologicznym zjawiskiem, które zachodzi w organizmie kobiety wraz z poczęciem dziecka. Mleko matki ma pełne właściwości odżywcze i całkowicie pokrywa potrzeby żywieniowe dziecka. Składniki mleka kobiecego chronią niemowlę przed zakażeniami bakteryjnymi i wirusowymi oraz zapobiegają alergiom pokarmowym. Każda kobieta spodziewająca się dziecka, powinna mieć świadomość, że na przebieg laktacji wpływa wiele czynników, dlatego też powinna przejść edukację w zakresie karmienia piersią.