Ocena jakości leczenia bólu pooperacyjnego u pacjentów oddziału chirurgicznego leczonych metodą laparoskopową - Krajewska, Karolina (Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu, 2022)
Wstęp. Laparoskopia jest jedną z najbardziej skutecznych metod leczenia operacyjnego. Głównymi korzyściami płynącymi z leczenia metodą laparoskopową jest szybszy powrót do zdrowia, mniejsza ilość powikłań, blizny niewielkich rozmiarów oraz zminimalizowanie odczuwanych dolegliwości bólowych. Cel. Celem pracy jest analiza oceny jakości leczenia bólu pooperacyjnego po zabiegach operacyjnych przeprowadzonych metodą laparoskopową. Materiał i metody. W pracy wykorzystano metodę sondażu diagnostycznego przy użyciu techniki ankietowania. Narzędziem badawczym służącym do przeprowadzenia badań była ankieta własna wraz z narzędziem standaryzowanym - Polska Wersja Skali Klinicznych Wskaźników Jakości Postępowania z Bólem Pooperacyjnym. Analizie badawczej poddano 100 pacjentów oddziału chirurgicznego Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego we Włocławku leczonych metodą laparoskopową. Wyniki. Uzyskane wyniki są zbliżone do badań przeprowadzonych przez innych badaczy. Ogólna ocena jakości świadczonej opieki pielęgniarskiej w minimalizowaniu odczuwanych dolegliwości bólowych świadczy o konieczności poprawy opieki w sferze środowisko oraz komunikowanie. Wnioski. Personel pielęgniarski posiada wiedzę w zakresie uśmierzania bólu pooperacyjnego oraz szybko reaguje na zmieniający się stan chorego. Wyniki badań jednoznacznie wskazują, iż przekaz informacji na poziomie pielęgniarka – pacjent powinien ulec poprawie. Zapewnienie odpowiedniego otoczenia choremu do odpoczynku po operacji nie zawsze jest możliwe z przyczyn niezależnych od personelu pielęgniarskiego.