Procedury stosowane u noworodka donoszonego w oparciu o standard organizacyjny opieki okołoporodowej - Kęska, Emilia; Kochman, Dorota (Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu, 2022)
Wstęp. Noworodek donoszony zarówno zaraz po urodzeniu, jak i również podczas swojego krótkiego pobytu w szpitalu na oddziale Neonatologii musi mieć wykonanych wiele procedur medycznych. Procedury te znajdują uzasadnienie w wielu aktach prawnych. Poszczególne procedury są doprecyzowywane przez rekomendacje różnych towarzystw naukowych. Personel medyczny, który je wykonuje musi świadczyć usługę najwyższej jakości. Środowisko szpitalne dla matki i noworodka zawsze będzie obcym i nie do końca akceptowalnym. Personel medyczny przez wysoką jakość opieki powinien sprawić, żeby matka ze swoim dzieckiem czuła się tam bezpiecznie i miała zaufanie do bezpiecznego stosowania wszystkich procedur u noworodka. Cel. Celem pracy jest analiza realizacji procedur medycznych w ramach standardu organizacyjnego opieki okołoporodowej wobec noworodka donoszonego. Materiały i metody. Materiał badawczy obejmuje 102 osoby-kobiety, które są matkami noworodków donoszonych urodzonych w WSS we Włocławku, w oddziale Położniczo Neonatologicznym. W pracy wykorzystano autorski kwestionariusz ankiety niezbędny do przeprowadzenia badań, skalę Apgar oraz arkusz danych o noworodku. Wyniki. Większość procedur takich, jak: odpępnienie, ocena w skali Apgar, oznakowanie, testy słuchu, testy suchej bibuły, test pulsoksymetryczny, kangurowanie, ocena stanów przejściowych, pomiary antropometryczne wykonana został u wszystkich dzieci. W najmniejszym stopniu wykonano testy: odśluzowanie – 29 osób (28,4%), odruchy – 4 osoby (3,9%) oraz HBS – 1 osoba (1,0%). Wiek badanych, nie pozostawał w istotnej statystycznie korelacji z wynikami wykonywanych procedur (p>0,05). Ze względu na poziom istotności (p>0,05), nie odnotowano istotnych statystycznie różnic pomiędzy grupami miejsca zamieszkania dotyczących wykonania procedur. Wnioski. Zdecydowana większość procedur medycznych w oparciu o standard organizacyjny opieki okołoporodowej wykonano u wszystkich dzieci, świadcząc przez personel medyczny usługę o najwyższej jakości. Matki w większości nie posiadają wiedzy na temat procedur okołoporodowych sosowanych u ich dzieci. Największe zapotrzebowanie na edukację dotyczących procedur medycznych u noworodka mają kobiety z niższym wykształceniem i pierwiastki.