Pielęgnacja pacjenta z nowotworem krtani, przebywającego w środowisku domowym - Przystaś, Beata Joanna (Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu, 2021)
Wstęp. Nowotwory krtani to najczęstsze guzy złośliwe głowy, szyi, a także dróg oddechowych. Częściej dotyczą mężczyzn, rzadziej kobiet. Zachorowalność wzrasta po 50-tym roku życia i rośnie z każdą dekadą. Najczęstszą odmianą histopatologiczną jest rak płaskonabłonkowy. Cel. Celem pracy jest analiza zadań pielęgniarki w pielęgnacji pacjenta z nowotworem krtani, przebywającego w środowisku domowym. Prezentacja przypadku. Mężczyzna lat 59 po zabiegu tracheostomii z powodu choroby nowotworowej, przebywający w warunkach domowych, będący pod opieką pielęgniarki poz. Dyskusja. Operacja całkowitego usunięcia krtani stanowi głębokie okaleczenie, które pływa zarówno na zmianę funkcji fizjologicznych, jak również pozbawia chorego możliwości werbalnej komunikacji z otoczeniem, co rzutuje na stan psychiczny i socjalny pacjenta. Wnioski. Przed pielęgniarką w ramach podstawowej opieki zdrowotnej stoją zadania z obszaru wsparcia informacyjnego, instrumentalnego, a także emocjonalnego. Celem nadrzędnym opieki pielęgniarskiej w środowisku domowym chorego onkologicznie jest mobilizowanie jego sił i zasobów do sprawowania samoopieki i samopielęgnacji w stosunku do własnej osoby, oraz asystowanie na różnych etapach przebiegu procesu chorobowego. Słowa kluczowe: nowotwór krtani, proces pielęgnowania, samoopieka.