Kategorie zachowań zdrowotnych pacjentów przed wystąpieniem zawału mięśnia sercowego w zależności od wybranych zmiennych socjodemograficznych - Cecot, Natalia; Kańkowska, Daria (Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu, 2021)
Wstęp. Zawał mięśnia sercowego zalicza się do grupy ostrych zespołów wieńcowych. Jest to grupa schorzeń, która cechuje się wystąpieniem zaburzeń w krążeniu wieńcowym, co prowadzi do ograniczenia lub całkowitego ustania przepływu krwi w tętnicach wieńcowych. Ostry zawał serca są najczęstszą przyczyną zgonów osób poniżej 75 roku życia w Polsce, ale także w Europie. Cel. Celem niniejszej pracy była ocena kategorii zachowań zdrowotnych pacjentów przed wystąpieniem zawału mięśnia sercowego w zależności od wybranych zmiennych socjodemograficznych. Czynniki ryzyka zawału mięśnia sercowego można podzielić na dwie grupy: modyfikowalne (zależne) i niemodyfikowalne (niezależne). Do czynników, które zależą od stylu życia człowieka zalicza się: zaburzenia lipidowe, palenie tytoniu, nadwagę, nadciśnienie tętnicze, cukrzycę, stres oraz nadmierne spożywanie alkoholu. Czynniki niemodyfikowalne to płeć, wiek oraz czynniki genetyczne. Materiał i metody. Materiał badań stanowiły osoby po przebytym zawale mięśnia sercowego. Było to stu pacjentów hospitalizowanych w Oddziale Kardiologii i Oddziale Intensywnego Nadzoru Kardiologicznego w Szpitalu Wielospecjalistycznym im. dr. Ludwika Błażka w Inowrocławiu. Wybrano metodę szacowania, zastosowano technikę badawczą w postaci ankiety. Narzędziem badawczym wykorzystanym w pracy był kwestionariusz Inwentarza Zachowań Zdrowotnych oraz autorska metryczka. Wyniki. Prawidłowe nawyki żywieniowe oraz pozytywne nastawienie psychiczne było prezentowane na takim samym poziomie zarówno wśród kobiet jak i mężczyzn. Kobiety uzyskiwały wyższe wyniki w kategorii zachowań profilaktycznych niż mężczyźni. Odwrotnie proporcjonalne wyniki uzyskano w kategorii praktyki zdrowotne. Respondenci z wykształceniem zawodowym osiągali najwyższe wyniki spośród innych respondentów w kategorii określającej prawidłowe nawyki żywieniowe. Najwyższy wskaźnik zachowań profilaktycznych odnotowano z kolei u osób z wykształceniem średnim (...).