Ocena jakości życia pacjentów po przebytym udarze mózgu - Witkowska, Kamila (Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu, 2021)
Wstęp. Udary mózgu, stanowią jeden z głównych problemów współczesnej medycyny. W Polsce rocznie dochodzi do około 70 tyś. udarów są one jednym z najczęstszych przyczyn inwalidztwa oraz drugim z zakresu częstości zgonów. W czasie pierwszego miesiąca od wystąpienia epizodu co 6 chory umiera, natomiast pozostała grupa to osoby z deficytem w zakresie samodzielności wymagający wsparcia osób trzecich. Cel. Celem badań była ocena jakości życia pacjentów po przebytym udarze mózgu. Materiały i metody. Badaniem objęto grupę 100 pacjentów po przebytym incydencie udarowym. Respondenci przebywali w oddziale rehabilitacji poudarowej. Do oceny jakości życia wykorzystany został kwestionariusz oceny jakości życia SF – 36. oraz kwestionariusz WHOQOL-BREF jest o narzędzie wystandaryzowane służące do oceny jakości życia osób zarówno zdrowych jak i chorych. Wyniki. Uzyskane wyniki dotyczące ogólnej oceny zdrowia fizycznego na podstawie danych z kwestionariusza WHOQOL-BREF wyniósł 30,35±4,54, ogólna ocena zdrowia mentalnego 46,02±7,15. Natomiast ogólny wskaźnik jakości życia 38,18±4,13. Analiza statystyczna wykazała istotną zależność pomiędzy wiekiem ankietowanych a ich oceną jakości życia w dziedzinie somatycznej oraz środowiskowej. Im osoby starsze tym wyższy poziom zadowolenia z jakości życia. Analiza statystyczna nie wykazała istotnej zależności pomiędzy płcią ankietowanych a ich oceną jakości życia w każdej z dziedzin. Analiza statystyczna wykazała istotną zależność pomiędzy wiekiem ankietowanych a ich ogólną oceną zdrowia mentalnego . Im osoby starsze tym wyższa ocen zdrowia mentalnego. Wnioski. Subiektywna ocena jakości życia osób po udarze mózgu w zakresie obniżenia funkcjonowania fizycznego oraz w aspekcie psycho-społecznym jest wprost uzależniona od poziomu samodzielności (...).