Wpływ pracy zawodowej na występowanie zespołów bólowych kręgosłupa na przykładzie pielęgniarek pracujących w oddziałach szpitalnych - Terpiłowska, Justyna (Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu, 2021)
Wstęp. Zespoły bólowe kręgosłupa są schorzeniem, które dotyka osób w coraz młodszym wieku. Na występowanie tej dolegliwości ma wpływ wiele czynników, takich jak: wiek, płeć, predyspozycje genetyczne, styl życia oraz rodzaj i staż wykonywanej pracy. Personel pielęgniarski jest grupą szczególnie narażoną na dolegliwościami ze strony układu mięśniowo-szkieletowego ze względu na czynności wykonywane w pracy zawodowej. Jest to m.in. dźwiganie pacjentów, sprzętu medycznego, pokonywanie barier architektonicznych, przenoszenie, podnoszenie, praca w wymuszonej pozycji, długotrwałe stanie, chodzenie lub siedzenie. Cel pracy. Celem pracy było określenie wpływu pracy zawodowej na występowanie zespołów bólowych kręgosłupa w grupie pielęgniarek pracujących w oddziałach szpitalnych. Materiał i metody. W pracy została zastosowana metoda sondażu diagnostycznego. Techniką badawczą było ankietowanie. Narzędzia użyte w pracy to autorski kwestionariusz ankiety. Wyniki. W przeprowadzonym badaniu wszyscy respondenci (100%) doświadczają zespołów bólowych kręgosłupa. Zdecydowana większość (84%) wskazuje, że jest to ból w okolicy lędźwiowej. Wnioski. Zespoły bólowe kręgosłupa w grupie badanych istotnie różnią się w zależności od takich zmiennych socjodemograficznych jak: wiek, staż pracy, wykształcenie, miejsce zamieszkania. Podejmowanie działań przez badanych w zakresie profilaktyki zespołów bólowych kręgosłupa istotnie różni się w zależności od zmiennych socjodemograficznych takich jak: wykształcenie oraz miejsce zamieszkania.