A New, Unknown Letter by St Teresa of Avila and Its Translation into Polish - Nawojowski, Jerzy (Itinera Spiritualia. Commentarii Periodici Instituti Carmelitani Spiritualitatis Cracoviae, 2018)
Przedmiotem artykułu jest list św. Teresy z Avila, który nie był dotąd znany w języku polskim, a jedynie w języku baskijskim i hiszpańskim (2015). Ponadto artykuł zawiera komentarz do listu oraz kopię jego oryginalnego manuskryptu.