Plan zabezpieczenia granicy państwowej Tarcza Wschód – założenia, konstrukcja, konsekwencje - Wawrzusiszyn, Andrzej (Historia i Polityka, 2026)
Sytuacja bezpieczeństwa Europy Środkowo-Wschodniej, zwłaszcza na zewnętrznej granicy Unii Europejskiej i NATO, zasadniczo się skomplikowała. Polityka imperialna Rosji, wywołany kryzys migracyjny na granicy białorusko-litewsko-polskiej, działania o charakterze hybrydowym (dezinformacja, ataki cybernetyczne, szeroka dywersja, głęboka infiltracja środowisk politycznych, gospodarczych i inne) oraz wojna w Ukrainie dowodzą, że kraje sąsiednie, tj. Polska, Litwa, Łotwa, Estonia czy Finlandia, powinny zdecydowanie dążyć do wzmocnienia swojego bezpieczeństwa, a szczególnie granic państwowych. Odpowiedzią Polski na zaistniałe zagrożenia jest Narodowy Program Odstraszania i Obrony – Tarcza Wschód, zaplanowany na lata 2024–2028. Projekt zakłada budowę kompleksowego systemu obronnego na wschodniej i północnej granicy Polski. Jako program o charakterze defensywnym ma na celu odstraszanie potencjalnego agresora. Zakłada wykorzystanie tradycyjnych i zaawansowanych technologii do stworzenia wielowarstwowej i skutecznej bariery obronnej.