Od przyjaciół do rywali. Pogorszenie relacji Kanada–Chińska Republika Ludowa po 2015 r. - Błoch, Adrian (Historia i Polityka, 2026)
Artykuł ma na celu przeanalizowanie wydarzeń, które doprowadziły do pogorszenia relacji między Kanadą a Chińską Republiką Ludową po 2015 r., kiedy władzę w Kanadzie objęła Partia Liberalna pod przywództwem Justina Trudeau. Analizując źródła, teksty oraz studium przypadku, autor artykułu szczegółowo bada zarówno rolę Kanady w tych wydarzeniach, jak i wpływ czynników zewnętrznych, które były niezależne od decyzji podejmowanych w Ottawie. Jednym z kluczowych wniosków jest to, że rządy liberalne, mimo początkowych prób zbliżenia z Pekinem, musiały zmierzyć się z szeregiem trudności, które wymusiły rewizję polityki wobec Chin. Wydarzenia takie jak wprowadzenie postanowień nowej umowy o wolnym handlu z USA i Meksykiem (CUSMA), która ograniczyła swobodę Kanady w negocjacjach z Chinami, czy eskalacja napięć związanych z ograniczeniem swobód w Hongkongu sprawiły, że Ottawa była zmuszona do dystansowania się od Pekinu. Analiza wskazuje, że choć działania Kanady odegrały istotną rolę w kształtowaniu relacji z Chinami, to jednak ich pogorszenie było również wynikiem zmian w globalnym układzie sił oraz sprzeczności między wartościami Kanady a polityką Pekinu. Artykuł nakreśla złożoność procesów dyplomatycznych i decyzji politycznych, które wpłynęły na obecny stan relacji między tymi państwami.