Od krytyki państwa do anarchokapitalizmu. Strategia metapolityczna w myśli Murraya N. Rothbarda - Święcicki, Łukasz (Historia i Polityka, 2026)
W artykule podjęto próbę krytycznej analizy i oceny problemu strategii w myśli Murraya N. Rothbarda. W reprezentowanej przez niego filozofii libertariańskiej (w wersji anarchokapitalistycznej) dostrzeżono teoretyczne ograniczenia możliwości rozwinięcia strategii politycznej. Krytyczna analiza źródeł dowiodła, że Rothbard unika obrania tego kierunku, opowiadając się jednocześnie za tym, co można określić strategią metapolityczną, a więc działaniami w dziedzinie kultury, filozofii czy edukacji, które poprzedzają i przygotowują działania polityczne. Tym samym myśl autora Etyki wolności nie daje się wpisać w przyjętą w literaturze opozycję ewolucjonizm–rewolucjonizm. Artykuł stanowi nie tylko wkład do badań nad myślą Rothbarda i próbę wypełnienia luki badawczej w zakresie badań nad libertariańskimi strategiami działania politycznego, lecz jest także przyczynkiem do badań nad ideologicznymi.