Sprawiedliwość społeczna i terytorialna jako przedmiot dyskursu w obszarze bezpieczeństwa społecznego - Gierszewski, Janusz; Pieczywok, Andrzej (Historia i Polityka, 2025)
W artykule poddano analizie związek między sprawiedliwością terytorialną a bezpieczeństwem społecznym, uwzględniając polaryzację przestrzeni terytorialnej oraz różnorodne doktryny społeczne. Badanie skupia się na współczesnych wyzwaniach związanych z bezpieczeństwem społecznym, szczególnie w kontekście rosnących nierówności ekonomicznych. Autorzy podejmują próbę zrozumienia mechanizmów, które wpływają na sprawiedliwy rozkład zasobów, usług i możliwości życiowych w różnych regionach. Celem artykułu jest poznanie zależności między sprawiedliwością społeczną a zobowiązaniami państwa w kontekście kształtowania porządku społecznego zgodnego z teorią centrum i peryferii. Podkreślono, że państwo powinno aktywnie działać na rzecz redukcji nierówności i zapewnienia warunków do harmonijnego rozwoju społecznego. Metodologia badania obejmuje analizę poglądów obecnych w literaturze przedmiotu, co pozwala na zidentyfikowanie różnych podejść do problematyki sprawiedliwości społecznej i terytorialnej. Wyniki analizy wskazują na zróżnicowane podejścia do kwestii dystrybucji. Wkład artykułu w literaturę przedmiotu polega na przedstawieniu nowych perspektyw dotyczących roli sprawiedliwości terytorialnej w budowaniu bezpieczeństwa społecznego. Autorzy sugerują, że zrównoważony rozwój społeczny i gospodarczy jest możliwy tylko wtedy, gdy istnieje spójna polityka społeczna, która uwzględnia specyficzne potrzeby różnych regionów i społeczności. Artykuł stanowi ważny wkład w dyskusję na temat roli państwa w zapewnieniu sprawiedliwości społecznej jako kluczowego elementu bezpieczeństwa społecznego.