Polityka historyczna a pamięć społeczna. Na przykładzie konfliktu polsko-słowackiego w latach 1938–1947 - Kot, Przemysław (Historia i Polityka, 2025)
Celem artykułu jest dokonanie analizy pamięci społecznej mieszkańców południowej Małopolski na temat konfliktu polsko-słowackiego z lat 1938–1947 oraz sformułowanie postulatów działań, jakie powinna podjąć polska polityka historyczna, by doprowadzić do wzajemnego zrozumienia i pojednania ludności polskiej i słowackiej. Artykuł składa się z trzech części. W pierwszej zostaną przedstawione stosunki polsko-słowackie w latach 1938–1947. Następnie analizie zostanie poddana pamięć zbiorowa mieszkańców południowej Małopolski na temat stosunków polsko-słowackich w latach 1938–1947. Na końcu zostaną sformułowane konkretne postulaty działań w zakresie polityki historycznej, jakie powinny podjąć polskie instytucje państwowe na szczeblu lokalnym i centralnym, by doprowadzić do zmiany pamięci społecznej mieszkańców badanego regionu.