Obraz zakonu krzyżackiego w oczach polskiej młodzieży. Analiza badań kwestionariuszowych - Łukasik, Przemysław (Historia i Polityka, 2025)
Celem niniejszego artykułu było odniesienie opinii i wiedzy uczniów polskich szkół średnich na temat Krzyżaków do współczesnej narracji naukowej i edukacyjnej dotyczącej rycerzy zakonnych. Badania mające charakter wstępny zostały ograniczone do grup docelowych uczniów szkół średnich w Krakowie oraz Lublinie. Metodą badawczą była ankieta rozdawana obejmująca kwestionariusz pytań zamkniętych. Na podstawie przeprowadzonych analiz można stwierdzić, że pomimo zmian w narracji naukowej i podręcznikowej, która w większym stopniu eksponuje rolę kulturalną i gospodarczą zakonu, w postrzeganiu rycerzy nadal dominuje wymiar militarny. Obraz zakonu wśród uczniów zaczyna się powoli niuansować i jest daleki od jednoznacznie negatywnej czarnej legendy. W świetle udzielanych przez uczniów odpowiedzi można stwierdzić, że Krzyżacy nie są już siłą „podstępną” i „niszczycielską”, jak przedstawiano ich w czasach PRL-u.