Zarys problemu bezpieczeństwa Polski w myśli politycznej Polskiego Stronnictwa Ludowego po 1990 r. - Wichmanowski, Marcin (Historia i Polityka, 2025)
Polskie Stronnictwo Ludowe od początku transformacji systemowej w Polsce jest stałym elementem sceny politycznej. W przestrzeni refleksji politycznej Stronnictwa występują zagadnienia związane z aksjologicznymi podstawami działalności, w tym także z kwestią zapewnienia bezpieczeństwa Polski. Według PSL czynnikiem wprowadzającym poczucie bezpieczeństwa jest zagwarantowanie bytu jednostkowego, rodzinnego i narodowego Polaków. Ludowcy zawsze podkreślali potrzebę zapewnienia suwerenności państwa, ochrony jego granic i obrony obywateli polskich przebywających poza obszarem Rzeczypospolitej. Zwracano uwagę na potrzebę kształtowania dobrych stosunków z sąsiadami i innymi państwami. Partia swoją myśl polityczną dotyczącą kwestii bezpieczeństwa kilkakrotnie modernizowała, wzbogacając ją o nowe treści odpowiadające pojawiającym się wyzwaniom. W latach 90. XX w. w programach PSL problem bezpieczeństwa postrzegany był tradycyjnie, jako bezpieczeństwo państwa i jego obrona. W kolejnych – bezpieczeństwo państwa miało zostać osiągnięte dzięki wielu przedsięwzięciom krajowym czy międzynarodowym, takim jak m.in. wejście Polski w struktury euroatlantyckie, współpraca z sąsiadami, działalność w ramach CEFTA, poprawa bezpieczeństwa ekologicznego oraz ostatnie – walka z pandemią COVID-19, modernizacja armii i pomoc dla Ukrainy. Ludowcy jako wyznawcy „trzeciej drogi” postulują pluralizm w gospodarce, który ma również znaczenie dla bezpieczeństwa państwa.