Problemy regionu w interpelacjach poselskich. Analiza na podstawie interpelacji złożonych w IX kadencji Sejmu RP przez posłów z okręgu wyborczego nr 41 - Giedrojć, Marzenna (Historia i Polityka, 2025)
Zakres podmiotowy i przedmiotowy uprawnień posłów do kontroli działalności rządu wynika z przepisu art. 95 ust. 2 Konstytucji RP z 1997 r. oraz Ustawy z 1996 r. o wykonywaniu mandatu posła i senatora, art. 16 ust. 1 i art. 19 ust. 1. Ustawowe uprawnienie do składania interpelacji poselskiej oraz uzyskanie na nie odpowiedzi zapisano w Regulaminie Sejmu. Celem artykułu jest omówienie istotnych zagadnień związanych z interpelacją poselską. Analizie zostały poddane interpelacje w sprawach regionu złożone przez posłów z okręgu wyborczego nr 41 w latach 2019–2023. Przedmiotem rozważań była istota interpelacji, jej adresaci, problemy i kwestie będące podstawą zadanych pytań, wpływ prac zespołów parlamentarnych na problematykę interpelacji oraz sposób udzielania odpowiedzi na interpelacje przez organa administracji rządowej. Podjęto próbę merytorycznej i ilościowej oceny złożonych interpelacji. W artykule wykorzystano metody: analizy dokumentów prawnych, porównawczą i statystyczną.