Stronnictwo Ludowe „Wolność” wobec przemian październikowych w 1956 r. w Polsce - Indraszczyk, Arkadiusz (Historia i Polityka, 2024)
Celem badań było zanalizowanie postawy polskiej partii politycznej działającej na emigracji po 1945 r. – Stronnictwa Ludowego „Wolność” (SLW) – wobec wydarzeń i przemian w Polsce w 1956 i 1957 r. Główne pytania badawcze skonstruowano następująco: Jak w SLW oceniano przemiany październikowe 1956 r. w Polsce? Czy w SLW uwierzono w możliwość demokratyzacji systemu w Polsce? Co doceniano z przemian październikowych? Kiedy i na podstawie jakich wydarzeń uznano, że okres przemian w Polsce się zakończył? Podstawą źródłową były materiały proweniencji SLW (protokoły zebrań Zarządu Głównego i Rady Naczelnej, korespondencja, prasa SLW) oraz prasa emigracyjna, które zbadano za pomocą metody analizy treści. Wyniki badań przedstawiono w następującym układzie: charakterystyka SLW, stosunek stronnictwa do przemian w Polsce w 1956 i 1957 r., rola emigracji po odwilży w Polsce, podsumowanie i wnioski.