Aktywność polityczna w Internecie w grupie młodych dorosłych – raport z badań przeprowadzonych w województwie kujawsko-pomorskim - Pazderska, Agnieszka (Historia i Polityka, 2023)
Uczestnictwo polityczne młodych ludzi jest istotną kwestią związaną z rozważaniami nad kierunkiem rozwoju współczesnego społeczeństwa, a co za tym idzie – również jakością demokracji. Kształtowanie się kultury politycznej i społeczeństwa obywatelskiego jest uzależnione od aktywności politycznej i społecznej młodszych generacji, które coraz częściej do partycypacji politycznej używają nowych technologii komunikacyjnych i informacyjnych. Celem badań empirycznych było wskazanie poziomu aktywności politycznej w Internecie w grupie młodych dorosłych zamieszkujących województwo kujawsko-pomorskie. Hipotezą badawczą było założenie, że młodzi dorośli cechują się niskim poziomem aktywności politycznej w Internecie. Autorka przeprowadziła badania sondażowe na grupie 608 osób w wieku od 18. do 34. roku życia zamieszkujących województwo kujawsko-pomorskie. Analiza wyników badań potwierdziła, że młodzi dorośli cechują się niskim poziomem aktywności politycznej w Internecie.