O prawnym makiawelizmie polityków - Karwat, Mirosław (Historia i Polityka, 2022)
Coraz bardziej rozległa i zarazem „zagęszczona” jest sfera zjawisk związana z naruszaniem prawa w działaniach politycznych, ignorowaniem ograniczeń i zakazów prawnych, nadużywaniem prawa w walce politycznej i ideologicznej oraz w procesach rządzenia. Tym drastycznym zaprzeczeniom praworządności zwykle towarzyszy ostentacyjne bezprawie, „łamanie prawa polityką”, mniej lub bardziej zręczna, finezyjna lub żenująco niewyrafinowana dezinterpretacja lub (kiedy to wygodne) nadinterpretacja norm prawnych. W artykule przedstawiono zarys modelu pewnej nowej jakości, która zasługuje na miano specjalne – makiawelizmu prawnego. Jest to zaledwie szkic wstępny schematu pojęciowo-interpretacyjnego, zasługujący jednak – jak sądzi autor – na krytyczną weryfikację i ewentualne uściślenia.