Wpływy polityczne w samorządach miejskich województwa kieleckiego w latach 1918–1939 - Ciosek, Ireneusz (Historia i Polityka, 2022)
Na układ sił politycznych w samorządach miast wydzielonych i niewydzielonych z powiatowych związków komunalnych (samorządowych) miała wpływ sytuacja polityczna, ale także kwestie narodowościowe związane z liczną mniejszością żydowską zamieszkującą miasta województwa kieleckiego w latach 1918–1939. Polacy obawiali się zdominowania rad miejskich przez przedstawicieli społeczności żydowskiej, dlatego często tworzyli sojusze polityczne, które łączyła narodowość, a nie program polityczny. Duży zakres kompetencji samorządów miejskich przy jednoczesnym braku środków komunalnych był powodem radykalizowania się społeczeństwa, co przekładało się na wybory polityczne. Należy również pamiętać o naciskach politycznych i manipulacjach ze strony władz państwowych po 1926 r., co miało wpływ na wypaczanie wyników wyborów samorządowych, szczególnie z perspektywy wyborów do rad miejskich w 1934 r.