Dziedzictwo Al-Azhar i Braci Muzułmanów w koncepcji wasatijja Jusufa al-Karadawiego - Zasuń, Anna (Historia i Polityka, 2021)
Postać Jusufa al-Karadawiego oraz promowana przez niego koncepcja wasatijja stanowi temat współczesnej, ważnej debaty nad politycznym islamem. Oryginalność jego poglądów i wizja liberalnego islamu zostały ukształtowane pod wpływem dwóch głównych źródeł: uczelni Al-Azhar oraz Stowarzyszenia Braci Muzułmanów. Kontekst egipskiej sceny politycznej, a zarazem debaty muzułmańskich uczonych nad problemami ummy i programem reform w okresie działalności Al-Karadawiego, stanowiły istotne podłoże dla krytyki wobec zarówno ekstremizmu, jak i sekularyzmu w świecie islamu. Wasatijja w kształcie, jaki nadał jej Al-Karadawi, stanowić miała alternatywę, kompromis i nową wizję dla wielu współczesnych problemów w środowiskach muzułmańskich. Celem artykułu jest z jednej strony przybliżenie kontekstu dla ukształtowania się poglądów Al-Karadawiego, a z drugiej, próba omówienia podstawowych założeń wasatijji.