Stosunek Polaków do przyjmowania uchodźców przed i w warunkach europejskiego kryzysu migracyjnego - Głowiak, Krzysztof (Historia i Polityka, 2021)
Artykuł zwraca uwagę na to, że europejski kryzys migracyjny wywołał w Polsce istotne zmiany nastrojów społecznych, polegające na wzroście postaw niechęci i wrogości wobec migrantów spoza Europy. Państwa Europy Zachodniej, poddane od wielu dekad procesom wielokulturowości, są skłonne do przyjmowania imigrantów i integracji, podczas gdy w Polsce temat jest trudny ze względu na brak codziennych kontaktów Polaków z przedstawicielami państw spoza Europy, co powoduje zwiększony poziom obaw oraz zmniejsza szansę asymilacji przybyszów z zagranicy.