Specyfika systemu pojedynczego głosu przechodniego (PR-STV) na przykładzie wyborów samorządowych w Irlandii i udziału w nich społeczności imigranckich - Kostka, Wojciech; Lesińska, Magdalena (Historia i Polityka, 2021)
Celem artykułu jest krytyczna analiza systemu wyborczego pojedynczego głosu przechodniego na przykładzie wyborów samorządowych w Irlandii oraz jego ocena z punktu widzenia głównych uczestników: wyborców, partii politycznych oraz nowych podmiotów – kandydatów pochodzących ze społeczności imigranckich. Szczegółowo przedstawione są zasady organizacji wyborów, metoda liczenia głosów, ich transferu na mandaty oraz oddziaływanie systemu wyborczego na strategie partii politycznych i zachowania wyborców. W założeniu system proporcjonalny powinien być przyjazny dla kandydatów niezależnych i małych ugrupowań, jednak przykład kandydatów migranckich startujących w wyborach w Irlandii pokazuje, że w praktyce trudno nowym graczom odnieść wyborczy sukces bez wsparcia partii politycznych. Przedstawiona analiza opiera się na zróżnicowanym materiale źródłowym, oprócz literatury przedmiotu i danych statystycznych dotyczących wyborów wykorzystano także wyniki badań jakościowych w postaci wywiadów z polskimi kandydatami startującymi w wyborach samorządowych w Irlandii w latach 2009–2019.