Obecność Romów w Niderlandach od XV–XIX wieku - Zweiffel, Łukasz (Historia i Polityka, 2020)
Historia relacji Romów z mieszkańcami Niderlandów, stosunku instytucji państwowych do tej grupy etnicznej, jest szczególnie w Polsce obszarem nieznanym, polscy badacze zajmujący się tą problematyka skupiają się przede wszystkim, co jest zrozumiałe, na dziejach Romów w Polsce czy w Europie Środkowej, dlatego celem autora było poszerzenie stanu wiedzy na temat Romów, wykorzystując źródła i fakty nieznane w polskojęzycznej literaturze.