Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej jako obywatelski autorytet. Czy Polska potrzebuje instytucji doktryny prezydenckiej? - Dybizbański, Maciej Adam; Hązła, Marceli (Historia i Polityka, 2026)
W artykule przedstawiono analizę dotyczącą problematyki autorytetu Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej, koncentrując się na koncepcji budowania autorytetu obywatelskiego oraz roli doktryny prezydenckiej w tym procesie. W oparciu o teoretyczne ramy nauk politycznych i socjologii w artykule rozróżniono autorytet polityczny, formalny i obywatelski, podkreślając znaczenie tego ostatniego dla funkcji głowy państwa. Przeprowadzona analiza konstytucyjnych kompetencji i ograniczeń Prezydenta RP ujawnia zarówno potencjał zawarty w procesie kreowania autorytetu, jak i obecne w nim bariery. Studium porównawcze doktryn prezydenckich w Stanach Zjednoczonych i Francji dostarcza kontekstu dla debaty o możliwościach zaistnienia doktryny polskiej. W artykule przedstawiono argumenty za i przeciw jej ustanowieniu, rozważając jej implikacje dla polskiego systemu politycznego. W konkluzjach przedstawiono podsumowanie debaty i wskazano dalsze kierunki badań.