Aktywność Nathaniela Mayera Victora Rothschilda, 3. barona Rothschilda (1910–1990), w życiu politycznym i społecznym Wielkiej Brytanii - Niedbała, Anna (Historia i Polityka, 2026)
W artykule przeanalizowano życie i działalność Victora Rothschilda, 3. barona Rothschilda (1910–1990), podkreślając jego znaczący wkład w brytyjskie życie polityczne, społeczne i naukowe. Tekst ukazuje drogę życiową członka tej znanej europejskiej rodziny żydowskich bankierów od burzliwego dzieciństwa i młodości, naznaczonych piętnem antysemityzmu, aż do kariery naukowej i politycznej. Dużo uwagi poświęcono zaangażowaniu Rothschilda w działalność wywiadowczą podczas II wojny światowej, w tym jego udziałowi w operacjach MI5 oraz związanemu z tym polskiemu wątkowi jego biografii. Szczegółowo omówiono również temat sporów i oskarżeń o domniemane szpiegostwo polityka na rzecz sowieckiego wywiadu. Na podstawie bogatej – przede wszystkim anglojęzycznej – literatury przedmiotu ukazano Victora Rothschilda jako wielowymiarową postać przedstawiciela brytyjskiej elity, którego wkład i postawa życiowa wywarły znaczący wpływ na rozwój brytyjskiej polityki w XX w.