Militaryzacja kultury popularnej w Stanach Zjednoczonych. Studium przypadku gry wideo America’s Army - Osiński-Szymański, Michał (Historia i Polityka, 2025)
W artykule skupiono się na procesie militaryzacji kultury popularnej na przykładzie przemysłu gier wideo. Gry – jako efekt dwudziestowiecznej rewolucji technologicznej w Stanach Zjednoczonych – są na swój sposób „naznaczone” wojskowością, choćby ze względu na technologię, na bazie której powstawały pierwsze produkcje. Obecnie na rynku gier wideo można zauważyć tytuły sprzyjające promowaniu dyskursu militarnego. Gra autorstwa US Army stanowi sztandarowy przykład tego procesu – armia amerykańska brała udział w produkcji gry na każdym etapie powstawania projektu. Studium przypadku America’s Army pozwala dostrzec mechanizmy funkcjonowania kompleksu wojskowo-przemysłowo-medialno-rozrywkowego. Niniejszy artykuł stanowi próbę przedstawienia militarystycznej retoryki gry, ze szczególnym uwzględnieniem propagowanej w niej wizji amerykańskiej armii.